Biografie

Over Joran

Mijn Social Media:

Instagram
Facebook

Joran van der Haar (geboren in 1980 te Utrecht, Nederland) groeide op in het pittoreske stadje Schoonhoven, wat ligt in het zogenaamde Groene Hart van Nederland. Vanaf jongs af aan was hij altijd aan het tekenen en schilderen. Zijn vader is afkomstig uit een kunstzinnige familie; twee van Jorans ooms zijn beeldend kunstenaar en één is dichter. Al op de basisschool had Joran besloten dat hij ‘later’ ook naar de kunstacademie wilde gaan.

Van 1998-2002 studeerde hij ‘Illustration’ aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Hij werkte als illustrator aan verschillende opdrachten, maar startte ondertussen met de studie Fine Art and Design in Education, welke hij in 2006 afrondde. Net als zijn vader werd hij docent op een middelbare school. Hij kreeg een aanstelling als docent beeldende vorming en kunst in Hardenberg. De focus lag nu vooral op het bedenken van opdrachten waardoor leerlingen zich op beeldend vlak zouden ontwikkelen en het zo goed mogelijk uitleggen van de kunstgeschiedenis.

In 2008 leerde hij Marieke kennen die ook als kunstdocent werkt. Samen maakten ze veel stedentrips in Europa, waarbij ze talloze musea bezochten. Joran verwerkte deze ervaringen in verschillende getekende collages. Hierin combineerde hij tekeningen van pen en inkt met digitale technieken. De kleurrijke prints die hieruit voortkwamen werden in epoxy gegoten en op verschillende plekken geëxposeerd. Na een aantal jaar in deze stijl (en vooral ook veel achter de computer) te hebben gewerkt ontstond er bij hem steeds meer de behoefte om met traditionele technieken te werken.

Ondanks dat hij al wel schilderde met acryl, experimenteerde hij pas in 2014 voor het eerst met olieverf. Hij schilderde een Be@rbrick die hij had gekocht in Japan. Samen met Marieke had hij daar een rondreis gemaakt en deze werd afgesloten met een huwelijksaanzoek in een karaokebar in Tokyo.

Een mooie bruiloft volgde evenals twee kinderen; dochter Lieve in 2015 en zoon Jona in 2018. In die eerste jaren met kleine kinderen bleef Joran schilderen in de spaarzame tijd die hij overhield. Hij bestudeerde het werk van andere schilders en maakte kopieën om de techniek beter te gaan beheersen. Het werd voor Joran steeds duidelijker dat hij zijn droom wilde verwezenlijken; hij wilde zélf werk maken in plaats van dit te doceren. Wanneer Joran iets wil bereiken… dan gaat hij er ook helemaal voor. De Xbox raakte hij niet meer aan en ging elk vrij uurtje naar zolder om daar verder te werken aan een schilderij. Daarbij besloot hij minder uren op school te werken…zodat hij meer kon schilderen. In 2019 werden zijn eerste werken verkocht via Galerie Bonnard. Inmiddels werkt Joran meer dan de helft van de week in zijn atelier als kunstenaar. Voor zijn gevoel is hij nog maar net begonnen met schilderen en ziet hij elk nieuw schilderij als een uitdaging om zichzelf te overtreffen. Dankzij een verhuizing in 2020 heeft hij een ruim atelier op zolder. In alle rust kan hij daar heerlijk schilderen op de klanken van Ludovico Einaudi, Nils Frahm, en Joep Beving. Afgelopen twee jaar werkte hij aan schilderijen die in december 2022 te zien zullen zijn bij de expositie ‘Spelen Met licht’ (samen met Heidi von Faber en Bibi Smit) van Galerie Bonnard in Nuenen.