Mijn naam is Joran van der Haar (1980) en volgde van 1998 tot 2002 de opleiding illustratie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Na deze opleiding heb ik tussen 2002 en 2004 mijn onderwijsbevoegdheid gehaald. Vanaf 2006 ben ik werkzaam als docent kunst in Hardenberg en combineer dit met het kunstenaarschap.
Sinds mijn afstuderen ontwikkelde ik een eigen stijl… alleen toen nog niet met verf. Ik maakte een soort getekende collages waarbij ik pen en inkt combineerde met digitale technieken. Het resultaat waren kleurrijke prints die geplakt werden op dibond en werden gegoten in epoxy.
Pas in 2014 werd ik gegrepen door het realisme en begon ik voor het eerst te schilderen met olieverf.
Na een bezoek aan de tentoonstelling ‘Closer -het megarealisme van Tjalf Sparnaay’ in Museum de Fundatie was ik erg onder de indruk van dit werk. Enorm grote doeken met daarop alledaagse onderwerpen op een enorm gedetailleerde manier geschilderd. Alleen zocht ik nog naar een ‘eigen’ onderwerp.
In het Rijksmuseum en Mauritshuis vond ik de stillevens van Jan Davidsz. de Heem, Jan van Huysum en Ambrosius Bosschaert altijd al geweldig. Ik kan erg lang kijken naar alle details in zo’n schilderij en me verbazen over de stofuitdrukking en dieptewerking.
Deze schilderijen waren dan ook de aanleiding om zélf bloemstillevens te gaan schilderen… alleen dan op een groot formaat.
Bloembinder Roel van den Biggelaar maakt voor mij een prachtige boeketten en het resultaat wordt in verschillende fases gefotografeerd door Bertil van Wieren. Uit al deze foto’s maak ik de compositie die ik uiteindelijk schilder op een linnen doek. Hierbij begin ik met een ondertekening waarbij ik het schilderij laag voor laag opbouw.
Mijn werk wordt vertegenwoordigd door Galerie Bonnard te Nuenen.